fbpx
€18,80  €16,92

Τι συμβαίνει όταν αφιερώνεις τη ζωή σου σ’ ένα σκοπό και αυτός καταρρ­έει; Πώς συνεχίζεις να ζεις, όταν αντιλαμβάνεσαι πως όλα σου τα όνειρα υπήρξαν μάταια; Τριάντα χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο Μαξίμ Λέο δεν έχει τις απαντήσεις στα ερωτήματα που τον βασανίζουν. Έχει όμως την τόλμη να κάνει σήμερα τις ερωτήσεις που ήθελε να κάνει καθώς μεγάλωνε, παιδί στην Ανατολική Γερμανία.

Στη μητέρα του, την Άννε, πιστό μέλος του Κόμματος, που συγκινείται κάθε φορά που μιλάει για το όνειρο που έσβησε. Στον πατέρα του, τον Βολφ, ατίθασο καλλιτέχνη που ένιωθε να πνίγεται στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, αλλά ασφυκτιά ακόμα περισσότερο στην καπιταλιστική Δύση. Στον παππού του, τον Γκέρχαρντ, τιμημένο ήρωα πολέμου στη γαλλική αντίσταση και κατόπιν υψηλόβαθμο στέλεχος του «νέου αντιφασιστικού κράτους», ο οποίος σήμερα έχει χάσει τη φωνή του. Και τέλος, στον άλλο του παππού, τον Βέρνερ, έναν πρώην ναζιστή που ήξερε πάντα να προσαρμόζεται ανώδυνα.

Η Ανατολική Γερμανία τούς ενώνει και τους χωρίζει. Τους απωθεί και τους έλκει σαν νεανικός πόθος και σαν ανοιχτή πληγή. Ο Μαξίμ Λέο, με τρυφερότητα, ειλικρίνεια και χαρακτηριστική λιτότητα στα εκφραστικά του μέσα, μας δείχνει την καθημερινή ζωή στην Ανατολική Γερμανία, μέσα απ’ τις διηγήσεις τριών γενιών μιας οικογένειας που δέχον­ται απανωτά τα χτυπήματα της Ιστορίας, προσπαθώντας να μη λυγίσουν και να κρατήσουν ψηλά τις καρδιές.

«Μια μοναδική αποτύπωση της γερμανικής ψυχής στον 20ό αιώνα. Σχεδόν
ποτέ προηγουμένως δεν μπόρεσε κάποιος να μας κάνει να καταλάβουμε πώς
σκέφτονταν οι άνθρωποι στην Ανατολική Γερμανία και γιατί φέρονταν όπως
φέρονταν».
Frankfurter Allgemeine Zeitung

«Ας μην κοροϊδευόμαστε: πρόκειται για θεμελιώδες βιβλίο».
Sud Ouest

«Απόλυτα συναρπαστικό».
The New York Times

Ο Maxim Leo (1970) γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ανατολικό Βερολίνο. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Freie Universität του Βερολίνου και στο Institut d’études politiques του Παρισιού. Είναι δημοσιογράφος στην Berliner Zeitung. Έχει τιμηθεί με το Γαλλο-γερμανικό Βραβείο Δημοσιογραφίας (2002) και με το Theodor-Wolff-Preis (2006). Το Ψηλά τις καρδιές τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Βιβλίου (2011) και έχει ήδη μεταφραστεί σε εννέα γλώσσες.

1. ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ

 

Στην οικογένειά μου είμαι ο μικροαστός. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι γονείς μου δεν υπήρξαν ποτέ μικροαστοί. Όταν ήμουν δέκα χρονών, ο πατέρας μου κυκλοφορούσε με μαλλιά βαμμένα πότε πράσινα και πότε μπλε, και μ’ ένα δερμάτινο μπουφάν που τό ’χε ζωγραφίσει μόνος του. Όταν έβλεπε στο δρόμο μικρά παιδιά ή όμορφες γυναίκες, γάβγιζε. Τα αγαπημένα ρούχα της μητέρας μου ήταν ένας σοβιετικός σκούφος κι ένα παλτό που ο πατέρας μου τό ’χε ψεκάσει με μαύρο μελάνι. Και οι δυο έμοιαζαν πάντοτε σαν νά ’χαν κατέβει από κάποια θεατρική σκηνή και να έκαναν απλώς μια σύντομη επίσκεψη στην πραγματική ζωή. Οι κολλητοί μου έβρισκαν τους γονείς μου άνετους και στιλάτους, και με θεωρούσαν πολύ ευτυχισμένο. Εμένα όμως μ’ έκαναν να ντρέπομαι, και το μόνο που ήθελα ήταν μια μέρα να γίνουν κανονικοί γονείς, σαν τους άλλους γονείς που ήξερα. Κι αν ήταν δυνατόν, σαν τους γονείς του Σβεν, του καλύτερού μου φίλου. Ο πατέρας του Σβεν είχε φαλάκρα και μια μικρή κοιλίτσα, ο Σβεν μπορούσε να τον φωνάζει μπαμπά και τα Σαββατοκύριακα έπλεναν μαζί το αυτοκίνητο. Ο δικός μου πατέρας δεν λεγόταν μπαμπάς αλλά Βολφ. Τη μητέρα μου έπρεπε να τη φωνάζω Άννε, αν και στην πραγματικότητα την έλεγαν Αννέτε. Το αυτοκίνητό μας, ένα γκρι Τραμπάντ, το πλέναμε πολύ σπάνια, γιατί ο Βολφ θεωρούσε ότι δεν έχει κανένα νόημα να καθαρίζεις ένα γκρίζο αυτοκίνητο. Επιπλέον είχε ζωγραφίσει κιτρινόμαυρους κύκλους στα φτερά, ώστε να μας βλέπουν από μακριά. Κάποιοι νόμιζαν ότι ήταν αυτοκίνητο για τυφλούς.

Μαξίμ Λέο

ΨΗΛΑ ΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ

Μια οικογένεια στην Ανατολική Γερμανία

 

Μετάφραση από τα γερμανικά: Γιώτα Λαγουδάκου

Επιμέλεια: Θάνος Σαμαρτζής

Θεώρηση: Νίκος Κουμπιάς

Διορθώσεις: Μαριλένα Καραμολέγκου

Τίτλος πρωτοτύπου: Haltet euer Herz bereit

Φωτογραφία εξωφύλλου: © 1963, Thomas Hoepker / Magnum Photos

 

332 σελ.

18,80€

Σειρά: testimonia / 5

ISBN: 978-618-84459-1-8

doma@domabooks.gr
2130458097, 6944583382
Μάρκου Μουσούρου 22, 11636, Αθήνα

Ενημερωθείτε για τα νέα του Δώματος

Θαυμάσια!