https://www.domabooks.gr/web/image/product.template/1375/image_1920?unique=bb59dde
  12,00 € 10,80 € 10.8 EUR
  11,32 €

  This combination does not exist.

  Αγορά

   

  Μετά από κάποιες ώρες, ενώ ο Γιόνι παραδίδει κοτόπουλα Μπιν Λάντεν με το σαραβαλιασμένο του Kawasaki, η οθόνη του κινητού του αναβοσβήνει αρκετές φορές. Κάθε φορά που ο Γιόνι ανεβαίνει στη μηχανή και βάζει το κράνος με το λειρί του κόκορα, η πόλη γέρνει σαν τριδιάστατη πίστα σε βιντεοπαιχνίδι και το μηχανάκι υψώνεται μερικά εκατοστά πάνω από το έδαφος· η λέιζερ όρασή του και τα ατσάλινα αντανακλαστικά του τον βοηθούν να αποφεύγει τα λεωφορεία Dragon που βγάζουν φωτιές, τους μεθυσμένους που είναι χυμένοι στο πεζοδρόμιο και τους πλανόδιους πωλητές που προσφέρουν ζελέ με σαντιγί, να συναγωνίζεται τα μηχανάκια των μιγάδων πανκ και να ξεφεύγει από τις αγέλες των αγριεμένων αδέσποτων που τρέχουν πίσω από τη μυρωδιά του ψητού κοτόπουλου. 

  Όταν φτάνει στον προορισμό του την προκαθορισμένη από την εφαρμογή ώρα, και από τη μισάνοιχτη πόρτα ενός σπιτιού ή διαμερίσματος απλώνεται ένα χέρι για να παραλάβει την μοσχομυριστή, ζεστή παραγγελία από τα κοτόπουλα Μπιν Λάντεν, ο ουρανός αρχίζει να βρέχει χρυσά νομίσματα, και μια διαφήμιση αναβοσβήνει μπροστά στα μάτια του: 


  η φράση: Αποστολή εξετελέσθη ο Γιόνι κατάφερε να περάσει στην επόμενη πίστα

  Αν καταφέρει να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια που του βάζει το χάος της πόλης και να μη μείνει πίσω ούτε μια φορά, το αφεντικό του ―μια τεχνητή νοημοσύνη ονόματι Κορνέλιο Άρτεξ― θα του καταθέσει ένα μπόνους στο τέλος της χρονιάς, με το οποίο σχεδιάζει να ξοφλήσει το φέρετρο του πατέρα του και, αν του περισσέψουν χρήματα, ν’ αγοράσει ένα εισιτήριο και να πάει στην Αρίκα για να γνωρίσει τη θάλασσα. Για να το κάνει αυτό, πρέπει να προσέχει το κινητό του, να μη χάσει ούτε μία παραγγελία και να ελίσσεται στην πόλη με την ταχύτητα του φωτός. Όσο περιμένει ν’ ανάψει το πράσινο (μπροστά του, στη διάβαση των πεζών, εκπαιδευτές κυκλοφοριακής αγωγής ντυμένοι ζέβρες), ο Γιόνι ελέγχει τις παραγγελίες που μπαίνουν στην εφαρμογή. Παρεμβάλλονται όμως άλλα, πιο επείγοντα μηνύματα. Ο Μόκο και η Περσέφονε τού στέλνουν, ο καθένας ξεχωριστά, ένα βίντεο που έχει γίνει viral, ακολουθούμενο από θαυμαστικά. 

  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

  Το βίντεο δείχνει έναν νεαρό που βαδίζει σε κατάσταση έκστασης στους δρόμους της αγοράς, ανάμεσα σε βουνά από βολβούς, κλωνάρια μαϊντανού και ουακατάγια. Παρόλο που δεν υπάρχει μουσική ούτε καμιά γιορτή εκεί γύρω, το αγόρι χορεύει. Αν και αυτό δεν μοιάζει και τόσο με χορό, σκέφτεται ο Γιόνι, απλώς το σώμα του συστρέφεται αλλόκοτα, θαρρείς και τού ’χουν κάνει οι μπάτσοι ηλεκτροσόκ. Οι πωλητές τον δείχνουν και γελάνε. Είναι μεθυσμένος, λέει μια μιγάδα. Πού είναι το πάρτι, ρε φίλε;, φωνάζει μια άλλη, πετώντας του ένα καλαμπόκι που πετυχαίνει τον νεαρό στο κεφάλι και του κατεβάζει την κουκούλα που μέχρι τότε του έκρυβε το πρόσωπο. Τα μάτια του αγοριού είναι κενά, γυρισμένα προς τα μέσα, αλλά ο Γιόνι ξεχωρίζει αμέσως το σκουλαρίκι στο φρύδι και το ρομβοειδές τατουάζ στο λαιμό του Όρκι. 

  Ο Όρκι — του έχουν κάνει μάγια, λέει ο Γιόνι. 

  Το φανάρι γίνεται πράσινο, και πίσω απ’ το μηχανάκι αρχίζει μια χορωδία από υστερικές κόρνες. 


  Λιλιάνα Κολάνσι, Λάμπετε στο σκοτάδι, σελ.: 43-44 μετάφραση: Αγγελική Βασιλάκου


  πατώντας οδηγείστε στη σελίδα του βιβλίου Λάμπετε στο σκοτάδι της Λιλιάνα Κολάνσι στο ΔΩΜΑ